Асен Василев е вицепремиер и финансов министър, който носи отговорност за

...
Асен Василев е вицепремиер и финансов министър, който носи отговорност за
Коментари Харесай

Какво променя супер министърът Асен Василев в МФ

" Асен Василев е вицепремиер и финансов министър, който носи отговорност за енергетиката и стопанската система – един тип супер министър ". Така преди дни министър председателят Кирил Петков разказа пред немското издание " Шпигел " ролята на своя сподвижник и съпредседател на " Продължаваме промяната " в държавното управление, което още не бе оглавил. 

Разбира се, че сходно изложение показва Асен Василев пред немските и европейските ни сътрудници като основен детайл във властовата структура. И по тази причина Василев е един до друг с Кирил Петков на всичките му срещи в Брюксел - с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - по време на задграничния му дебют като министър-председател. 

Тъкмо доверието сред двамата довете и до " междуведомствената мощност " на Асен Василев в съдружния кабинет. Длъжността министър на финансите и рангът вицепремиер по европейските фондове му отреждат извънредно основна роля: той ще дава отговор за разпределението и контрола както на средствата от националния бюджет, по този начин и на европейските милиарди през новия програмен интервал.

Едновременната отговорност за българските и европейските пари стана причина и за няколко структурни промени в Министерството на финансите. Под шапката на ведомството бяха прехвърлени  Дирекция " Централно координационно звено " и  Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " . А Дирекция " Съдебна отбрана " бе извадена отдолу под шапката на финансовото ведомство и трансферирана там, където й е мястото - в Министерството на правораздаването.

Другата основна смяна е изваждането на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД от контрола на финансовия министър. Това сдружение ръководи 1.3 милиарда лева европейски средства, главно активността му се контролира от  Търговския закон и Закона за обществените предприятия и по тази причина е " изпратено " под вярната шапка - министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Под непосредствения надзор на Асен Василев остават Агенция „ Митници " Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) Националната организация за приходите (НАП) Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз ", Националния компенсационен жилищен фонд и ​Агенцията по публични поръчки.

По отношение на кадровата поблитика, към този момент няма обществено огласени данни или недоволства за внезапни придвижвания от страна на Асен Василев. Всъщност, настоящите заместник-министри  Ивайло Христов, Людмила Петкова и Моника Димитрова-Бийчър са си негови назначения от времето, когато беше финансов министър в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев (май - юли 2021 година). А наследникът му във второто служебно държавно управление Валери Белчев (юли - ноември 2021 г.) не промени нищо, създавайки чувството, че по-скоро пази креслото на Асен Василев топло до неговото завръщане на върха в министерството.

" Негови хора " са и по върховете на Агенция " Митници "  и  Национална агенция за приходите, тъй като той назначи Павел Тонев и Румен Спецов, а те си подбраха подобаващи заместници. 

Първите неотложни задания пред постоянния към този момент финансов министър Асен Василев са няколко. На първо място - подготовката на Бюджет` 2022, който би трябвало да бъде признат до края на януари следващата година. Втора по ред е " хамалогията " към преправянето на Плана за възобновяване в сходство със забележките и рецензиите на Брюксел, тъй като предстоящите 12 милиарда лева са ни витално нужни. Третият проблем, с който ще се бори финансовото министерство е Закона за публичните поръчки, в който има зца задръстване една камара пробойни с корупционен привкус, примерно - печално известните ин-хаус процедури, мощно побългареният аршин за оценка " Икономически най-изгодна оферта ", схемите за предплатените заплащания и така нататък

В средносрочен проект, визията на Василев включва вдигането на оптималния застрахователен приход (МОД). Според него, повишението му ще накара компаниите да създават артикул с по-висока добавена стойност, тъй че да са в положение да заплащат по-високи заплати, а не да се конкурират на база ниска заплата.

Министърът на финансите резервира и съпредседателското си място в Координационния съвет за приемането на еврото в България. В тази връзка, на церемонията по приемането на поста Асен Василев уточни, че не се планува отсрочване на приемането на България в еврозоната. " На 1 януари 2024 година ние би трябвало да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има необятна полемика с неправителствения бранш и бизнеса ", разгласи финансовият министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР